La trecerea dintre ani ne facem retrospectiva C.A.R.E pentru anul 2019 și ne facem planuri pentru 2020. În newsletter-ul din vară treceam în revistă prima jumătate de an C.A.R.E. De atunci, am organizat, co-organizat sau participat la următoarele evenimente:
- Am organizat în septembrie The Consent Dojo – exerciții de consimțământ, un atelier intensiv de practică a consimțământului în domeniul expresiei corporale și a interacțiunilor fizice cu ceilalți, pentru a învăța să ne exprimăm dorințele într-un mod activ, dincolo de a permite/nu permite ceva. Facilitatorii au fost Kitty Rea și Mihai Chira.
- Am organizat în octombrie a 6-a (după unii, a 5-a) ediție OpenCon Transilvania, eveniment de tip retragere de weekend, care are loc bi-anual în zona Apusenilor, aproape de Cluj-Napoca, pentru persoane interesate de non-monogamie etică. Gândit în formatul ne-conferinței, evenimentul este co-creat de participanți și include discuții, ateliere și activități sociale (e.g. cuddle party, yoga/acro-yoga, plimbări în natură). De această dată, ne-am apropiat cel mai mult de crearea unui Spațiu mai Sigur, printr-un sistem intern de referințe și validare. Ediția din toamna aceasta a cuprins workshop-uri și discuții despre sex mai sigur, relația cu metamourii și navigarea NRE-ului partenerilor noștri, corp și traumă, metode de ”depanare” și menținere a relației (prin metoda „radarului”), inteligență emoțională și procesul de a cere iertare, un workshop despre nuditate și imaginea despre propriul nostru corp și, desigur, deja popularul Let’s Talk about Sex – un workshop interactiv despre orice teme legate de sex și sexualitate pentru care nu avem cadre de discuție în mod obișnuit (dar am dori să avem).
- Am organizat în fiecare lună un PolyMeet la Cluj, alternativ ateliere tematice și adunări de socializare. Evenimentele tematice au fost despre Privilegii ierarhice și despre Stiluri de atașament reflectate în relații. Ca până acum, membrii C.A.R.E. din București, Kitty și George (producătorii podcast-ului Eropedia.ro) – au organizat evenimentele lunare PolyMonthly. Evenimentele sunt postate pe grupul Diversitate în relații și uneori pe pagina C.A.R.E.
- Am participat în noiembrie, la invitația producătoarelor Touch Me Not, la evenimentele din Cluj din seria Turneul Universitar Touch me Not – Politicile Corpului (proiecția filmului urmată de discuții extinse despre felul în care ne raportăm la propriul corp, intimitate și alteritatea celuilalt, ocazie pentru a aborda subiecte sensibile, cum ar fi intimitatea și dizabilitatea, egalitatea de gen sau libertatea personală care se sustrage normelor).
- În cadrul campaniei inițiate de PATRIR 16 Zile împotriva Violenței, asociația C.A.R.E. a participat cu un Atelier despre Comportamente Toxice în Relații, facilitat de Ana. Ideea atelierului a pornit de la faptul că există unele comportamente care în mod evident sunt abuzive, fizic sau emoţional. Alte semne sunt mult mai subtile, însă comportamentul problematic nu ar trebui să devină neglijabil etichetându-l ”drăguț” sau ”obișnuit”. Uneori ne este greu să recunoaștem când noi înșine avem comportamente ”toxice” pentru că, nu-i așa, cu toții vrem să fim/să credem despre noi că suntem niște persoane OK, decente, neabuzive. Atelierul a fost practic și interactiv, în care participanții au identificat ei înșiși forme de comportament problematic în relații – subtile și mai puțin subtile.
- La invitația Monicăi Felea de la Bad Unicorn, am participat la proiecția fimului ”MO”, organizată la Facultatea de Litere UBB. Kati a moderat discuția de după despre temele deschise de film: despre tema abuzului de putere și a abuzului sexual în spațiul universitar și în afara acestuia, în prezența actriței Dana Rogoz și a regizorului Radu Dragomir. La întrebarea ridicată de Kati, ”Cine dintre femeile de față NU a fost hărțuită vreodată?”, două mâini s-au ridicat într-un amfiteatru plin.
- Uitasem să precizăm în newsletter-ul din vară că am participat, la evenimentul Cultura după #metoo organizat de Planetarium. Asociația noastră a fost reprezentată de Kati și Ana, care au discutat, alături de alți profesioniști clujeni (jurnaliști, dramaturgi, psihologi) despre responsabilizarea publică și personală, necesitate de amploarea fenomenului de violență de gen.
- Și pentru că activitățile noastre se înscriu și în linia sex-pozitivității , ce promovează forme diverse de expresie sexuală consensuală, am co-organizat evenimentul Pleasure Island la Cluj, facilitat de Jessica și Dione, experți britanici (n.a. nu m-am putut abține) în lucrul cu corpul, explorare senzorială și jocuri consensuale pentru adulți. Petrecerile Pleasure Island sunt unice prin accentul pus pe senzorial și consimțământ (și nu neapărat pe sexual, deși acesta se poate întâmpla), mai multe detalii despre format disponibile aici.
Și acum planuri pentru 2020. Pe data de 15 februarie 2020, organizăm a doua ediție de Open Poly Day, la Turnul Croitorilor. Va fi un eveniment de o zi, centrat în jurul ideii de creare și intersecție a diferitelor spații de interacțiune în care ne găsim (sau am dori să ne găsim). Acestea pot fi Spații de învățare, Spații mai Sigure, Spații performative, Spații de lucru, Spații de Dezbatere (și mai găsim, suntem siguri).
Profităm de ocazie să lansăm un Call for Action pentru membrii asociației, inclusiv simpatizanți: avem nevoie de sprijinul vostru pentru partea de organizare, logistică, desfășurare workshop-uri, atât înainte de eveniment (prep), cât și în timpul evenimentului. Luați legătura cu noi pentru detalii. În ziua următoare, duminică 16 februarie, între 10:00 și 13:00, organizăm Adunarea Generală C.A.R.E., unde sunt așteptați toți membrii asociați sau simpatizanți.
Mai anunțăm și următoarea ediție OpenCon Transilvania, ce va avea loc în intervalul 28 mai – 1 iunie, în munții Apuseni. Lucrăm la definitivarea detaliilor legate de înscriere și lansăm apelul în curând.
Iar la capitolul Fie Ca, vă dorim un An Nou plin de relații frumoase și împlinitoare, de toate felurile!