Crezi că e OK?
…este o inițiativă lansată de Asociația Cetățeni Activi pentru Relații Etice (CARE) pentru a sprijini adolescenții și tinerii adulți în dezvoltarea unor relații mai sănătoase. Ne propunem să tipărim și să distribuim un material informativ conceput de noi cu titlul Relații bazate pe egalitate și respect, nu pe violență în cadrul unor ateliere interactive pe timpul verii. Concret, vrem să creștem nivelul de conștientizare a tiparelor de agresiune, și să oferim un ghid practic de acțiune pentru toate persoanele afectate.

România este deja de ani la rând pe ultimele locuri în ce privește egalitatea de gen în Europa, unul dintre cele mai critice aspecte fiind violența împotriva fetelor și femeilor. Aceasta reprezintă una din cele mai frecvente încălcări ale drepturilor omului, una din trei femei trecând cel puțin o dată în viață prin violență fizică și/sau sexuală. Lucrul acesta se poate schimba doar prin schimbarea de mentalități ce vizează generația tânără.
Noi, cei din Asociația C.A.R.E., organizația care inițiază discuții cu tinerii despre relațiile lor de mai bine de 4 ani, am observat că, adesea, dificultățile în a avea relații sănătoase cu cei din jur pornesc nu atât din lipsa informațiilor ci, mai degrabă, se bazează pe modele disfuncționale de relaționare asumate inconștient. Uneori, nevoia de a ne simți iubiți și apreciați e mai puternică decât propria siguranță, ceea ce poate duce la situații de abuz. Suntem ferm convinși că, așa cum afirmă Esther Perel, calitatea relațiilor noastre determină calitatea vieții pe care o trăim (”The quality of your relationships determines the quality of your life”). De aceea, am creat un ghid pentru identificarea și gestionarea corectă a situațiilor de hărțuire și a comportamentelor toxice din relații, care să servească drept punct de pornire în discuțiile despre aceste subiecte sensibile.

Campania Crezi că e OK? este o inițiativă lansată de Asociația Cetățeni Activi pentru Relații Etice (CARE) pentru a sprijini adolescenții și tinerii adulți în dezvoltarea unor relații mai sănătoase. Ne propunem să tipărim și să distribuim un material informativ conceput de noi cu titlul Relații bazate pe egalitate și respect, nu pe violență, în cadrul unor ateliere interactive pe timpul verii.
Credem că un ghid cu informații generale și sfaturi practice, ușor de implementat, pentru identificarea corectă a comportamentelor toxice în relații și a hărțuirii sexuale sosește la momentul oportun. Concret, vrem să creștem nivelul de conștientizare a tiparelor de agresiune și să oferim un ghid practic de acțiune pentru toate persoanele afectate. Workshopurile interactive de diseminare vor crea oportunități pentru tineri de a pune întrebări, de a-și exprima opinia sau experiențele legate de subiectele abordate, cu speranța că regăsindu-se în poveștile noastre, vor porni pe drumul autocunoașterii și vor dezvolta un ochi mai critic pentru convențiile sociale.
Vara aceasta vrem să ajungem la cât mai multe evenimente/festivaluri cu priză la publicul tânăr, unde, în cadrul unor workshopuri interactive, vom distribui ghidul conceput de noi. Complexitatea subiectelor ne-a impus un număr considerabil de cuvinte aranjate în 24 de pagini cu design expresiv, care implică costuri de imprimare mai substanțiale. Astfel, v-am cerut ajutorul pentru a finanța imprimarea a minim 400 de materiale informative pentru a ajunge la cât mai mulți adolescenți și tineri (16-25 ani) în cadrul unor workshopuri organizate la 5 festivaluri și evenimente din zona Clujului. Campania de fundraising derulată cu ajutorul Fundației Civitas în cadrul programului BelONGa fost un succes!
Evenimentul de lansare a campaniei a fost proiecția filmului ”MO”, urmată de o discuție cu membrii asociației, despre dinamici de putere și abuz în relații, pe 29 mai, ora 19:00 la cinematograf Arta, Cluj-Napoca:
A urmat un atelier pe 18 iunie despre roluri de gen și cum acestea ne determină relațiile, la invitația Asociației Go Free, și un atelier similar pentru comunitatea LGBTQIA+ clujeană, atelier desfășurat în cadrul Cluj Pride (22 iunie).
Monica a susținut un atelier despre relații sănătoase, comportamente abuzive și navigarea consimțământului în relații pentru tineri cu afecțiuni auto-imune, la invitația asociației Yuppi Camp (11 iulie).
Vineri 21 iulie, la ora 12:00, Monica și Kati vor vorbi despre campania asociației la Electric Castle, în cadrul EC Talks.
Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru a afla despre următoarele evenimente.