Asociația C.A.R.E. s-a născut din proiectul unui grup de Facebook* înființat la început de 2015 de Monica Barbovschi, cu scopul de a organiza evenimente, împărtăși resurse și crea o structură de ajutor și solidaritate în jurul Stilurilor Relaționale Alternative, prin discuții față în față sau online despre diversitatea felurilor de a fi împreună (în special relații deschise și poliamorie). Grupul, care în prezent numără peste 700 de membri din toată țara, s-a dorit a fi un spațiu incluziv, Mai Sigur, în care persoanele excluse în mod obișnuit din spațiile așa-zis „neutre” să simtă că se pot exprima (mai) liber, fără expunere la idei rasiste, sexiste, homofobe sau la alte forme de discriminare și hărțuire omniprezente în mediul online. De peste doi ani, membrii grupului organizează întâlniri lunare față în față la Cluj și la București, multe teme discutate vizând relaționarea non-monogamă, dar și aspecte de auto-cunoaștere, comunicare asertivă, relaționare etică și cultura consimțământului, teme ce sunt relevante pentru orice tip de relație. Asociația C.A.R.E a fost inițiativa grupului stabil de la Cluj, dar ne bucurăm de susținerea și ajutorul colegilor noștri de la București. Am crescut organic și dorim să ne extindem sfera activităților.
*Grupul este privat/ secret. Pentru a primi acces trebuie să fiți invitați/ să gireze cineva pentru prezența voastră în grup.
Proiectele noastre se vor înscrie pe două direcții – sex-pozitivitate și sex-negativitate.
Sex-pozitivitatea este ideea conform căreia sexul și plăcerea sexuală sunt ceva benefic și un drept al oricărei persoane. Într-o societate în care am fost învățați să ne fie rușine de propria sexualitate, sau că doar un anumit tip de expresie sexuală este acceptabilă (de obicei cea heterosexuală, monogamă, de preferat puțină, vanilla și pentru reproducere, mai ales în cazul femeilor), a îmbrățișa forme diverse de expresie sexuală și relațională este un act de curaj.
Sex-negativitatea este yin-ul sex-pozitivității. Nu poate exista expresie sexuală cu adevărat liberă fără a accepta și respecta că fiecare dintre noi avem ritmuri și limite individuale. Aici intră toată povestea despre consimțământ și descifrarea dinamicilor de putere în orice interacțiune. Aici mai intră discuțiile despre violență și sex în cultura patriarhatului. Avem dreptul ca limitele noastre să fie respectate, avem dreptul să facem sau să nu facem sex în termeni proprii. Sex-negativitatea mai recunoaște și faptul că e absolut OK să nu consideri sexul drept cel mai important aspect al vieții intime.
Activitățile asociației vor fi de tip cercetare, educație și intervenție socială:
- cercetarea sociologică a atitudinilor, normelor, valorilor și comportamentelor populației României în domeniul relațiilor interpersonale și de grup, precum și a identităților și roluri lor de gen; cercetarea va fi plasată în context european și internațional;
- educația în vederea dezvoltării unor atitudini sănătoase, incluzive, despre sexualitate și relații, prin respect reciproc și acceptarea diversității;
- intervenția directă și mediată (prin materiale informative, ateliere de lucru) în vederea schimbării sociale cu privire la normele și comportamentele legate de relațiile interumane, dar și a aspectelor legate de roluri de gen (incluzând relații/ atitudini stereotipe, discriminare de gen, sexism, machism)