Știm că a trecut ceva timp de la ultimul newsletter, dar asta nu înseamnă că nu am avut activitate. De la ultima adunare generală a asociației, din mai 2021, s-au întâmplat multe:
- Două ediții OpenCon Transilvania, eveniment de tip retragere de weekend, o ediție în toamna 2021, alta la început de vară 2022, în zona munților Făgăraș, pentru persoane interesate de non-monogamie și structuri alternative la monogamie. Gândit în formatul ne-conferinței, evenimentul este co-creat de participanți și include discuții, ateliere și activități sociale (e.g. ecstatic dance sau 5 rhythms, yoga/acro-yoga, plimbări în natură). La ediția din toamnă am povestit despre trauma-informed relationships, despre neutralitate față de corpurile noastre, am făcut un dojo despre setarea limitelor, am vorbit despre masculinitate și despre privilegii și am reeditat deja popularul Let’s Talk about Sex – un workshop interactiv despre orice teme legate de sex și sexualitate pentru care nu avem cadre de discuție în mod obișnuit (dar am dori să avem). Ana a oferit workshop-ul Echodermia, un atelier teoretic și practic bazat pe modelul Roata consimțământului al lui Betty Martin. La ediția din vara aceasta, am avut, printre multe altele, un atelier despre corp pentru femei și persoane non-binare, un cerc pentru bărbați, o discuție în care newbies puteau să pună întrebări deschise celor care practică relații non-monogame de mai mult timp, și două ateliere dedicate împărtășirii intimității (unul special gândit pentru bărbați).
- Am organizat în fiecare lună (cu ceva excepții) un PolyMeet la Cluj, majoritatea ateliere tematice. Ultimele ediții au fost despre deschiderea relației și roluri de gen și felul în care ne afectează relațiile. La București, PolyMonthly se organizează de către Kitty și George, gazdele podcastului Eropedia.ro – iar din luna octombrie au o nouă locație, spațiul Influx, primul spațiu sex-positive din România. Evenimentele sunt postate pe grupul Diversitate în relații și pe pagina de Facebook și Instagram a C.A.R.E, și pe pagina Influx.
- Monica și Ana au povestit pentru Eropedia.ro despre retreat-urile OpenCon, iar Monica a povestit despre Open Poly Day, în anticiparea evenimentului de la București din 22 octombrie 2022.
- Am organizat a treia ediție Open Poly Day, după o pauză cauzată de pandemie. De data aceasta am fost bucuroși să fim găzduiți de Kitty în spațiul Influx, în care s-au adunat aproape 100 de participanți, organizatori și voluntari. Programul a arătat așa:
În afara acestor evenimente recurente, Monica s-a apucat în noiembrie 2021 de făcut live-uri pe Twitch.tv (a împlinit deja un an), despre non-monogamie, inteligență relațională și egalitate de gen. În pregătirea unui seminar al Comisiei Europene desfășurat la Copenhaga în septembrie 2022, despre prevenția hărțuirii sexuale, la care a fost invitată în calitate de expert independent, Monica a organizat o serie de trei live-uri cu invitate din zona de activism, teatru/ artă și academică, pentru a vorbi despre a) hărțuirea sexuală stradală și în spații publice; b) hărțuirea în instituții educaționale și la locul de muncă și c) hărțuire sexuală online și pornografie non-consensuală.
Au mai fost invitații de a participa la evenimente din partea altor asociații sau fundații:
- Și anul trecut, și anul acesta, asociația noastră a fost invitată drept colaborator în cadrul săptămînii Pride la Cluj – anul trecut cu un atelier despre relații poly – queer, iar anul acesta cu un atelier despre relationship toolbox (un instrumentar de management al relațiilor noastre).
- În august anul acesta, Ana și Monica au participat în calitate de facilitatori, la Summitul Tinerilor din Mediul Rural, organizat de asociațiile Go Free și European Youth Village la Slimnic, județul Sibiu, în cadrul căruia au oferit două ateliere despre relații sănătoase pentru adolescenți.
Programe de formare pentru ONG-uri:
- Între mai și octombrie 2021, asociația noastră a participat într-un program oferit de Active Citizens 4 Human Rights, gestionat de FDSC, care a adus împreună ONG-uri europene active în zona de drepturile omului, pentru a-și crește împreună capacitatea de a face față unor provocări specifice organizaționale. Din partea C.A.R.E., Ana a participat la toate seminariile online și la evenimentul de încheiere din toamna 2021 de la Oslo.
- Programul BeLONG pentru ONG-uri sustenabile, gestionat de Civitas, la care participă Kati și Ana din partea asociației noastre, începând din vara 2022. Dintre obiectivele asumate în proiect este dezvoltarea unor capitole de fundraising și conceperea unui plan de comunicare.
Dintre obiectivele, planurile și direcțiile de dezvoltare pentru 2023 și 2024, menționăm:
- Facelifting pentru website. Știm, arată încă nasol, este work in progress. Avem echipă, avem valoare: Kati conduce redesign-ul, Claudiu coordonează partea de găzduire / tehnic.
- Un newsletter lunar, pregătit de Monica.
- Evenimente față în față, mai cuddly, mai touchy, pregătite de Ana și Monica, la Cluj și București. Stați geană pe pagina de Instagram și Facebook să le prindeți. Se dau ca pâinea caldă!
- Ne-ar plăcea să avem sediul nostru. Pentru asta am avea nevoie de aproximativ 10k euro anual.
- Dăm startul la o campanie de crowdfunding în decembrie, până în februarie 2023.
- Ne gândim să mai facem un OpenCon, pentru că două pe an nu sunt destule, mereu refuzăm oameni pentru că suntem peste capacitate. Deocamdată îl avem pe cel din 30 noiembrie – 1 decembrie 2022 și cel de sfârșit de primăvară de anul viitor. Încurajăm implicarea tuturor în propunerea de ateliere la OpenCon, pentru a menține spiritul evenimentului, acela de ne-conferință, organizată de participanți pentru participanți.
- Oferirea unor pachete / training-uri business/ corporate în baza atelierelor noastre despre cultura consimțământului și a prevenției hărțuirii sexuale.
Dacă dorești să ne susții, poți face asta:
- devenind membru în CARE și plătindu-ți cotizația la timp
- implicându-te în activitățile organizației
- participând la activitățile noastre
- redirecționând cei 2% din impozitul pe venit
- prin donații
- prin contracte de sponsorizare
- prin diseminarea informațiilor dobândite în cadrul activităților organizate de noi
- spunându-le oamenilor că existăm
Puteți să ne susțineți printr-o donație în contul:
Asociația Cetățeni Activi pentru Relații Etice
Banca Transilvania
IBAN: RO87BTRLRONCRT0482226801
Detalii plată: donație/ cotizație (după caz).
foarte frumos structurat – multumim