Cod de conduită pentru evenimente

Cod de conduită evenimente – poate fi adaptat de participanțx la evenimente, în funcție de nevoi

Adaptat din #SoPoCo17

Intrebare pentru toți participanțx – ”De ce anume ai nevoie pentru a te simți cât mai în siguranță la acest eveniment?’

  1. Participare autonomă – ai grijă de tine, onoreaza-ti limitele, cere ajutor dacă ai nevoie.
  2. Consimțămînt în orice – Intreabă înainte să dai sfaturi, să intri intr-o conversație, să atingi pe cineva. Dacă nu primești un ‘da’, răspunsul este nu. Dacă ți se pare nepotrivit comportamentul cuiva, spune-le!
  3. Privacy și confidențialitate – Ce se întâmplă la evenimente stă la evenimente  – ‘cunoașterea pleacă mai departe, numele rămân’.
  4. Folosirea tehnologiei – E OK să iei notițe pe telefon, dar nu înregistra pe nimeni fără acordul lor. La fel, nu face poze fără permisiune/ nu eticheta/ nu publica fără acorduri prealabile (te asiguri că toți cei care apar în poză doresc asta, nimeni din cei care nu doresc să apară nu apar nici măcar în fundal). De obicei regula generală/ default este Nu se fac poze.
  5. Ascultă! ‘Ai două orificii pentru ascultat, unul pentru vorbit.’ Dacă ești cineva care participă des și se simte confortabil să vorbească, minunat! Dar fii atent să lași spațiu pentru alții să contribuie și ei. După ce ai vorbit de câteva ori, numără pînă la 5 să lași și altora timp să intervină. Este important să creăm spații pentru vocile care sunt de obicei marginalizate.
  6. Nu judeca, întreabă! Arată respect pentru poveștile celorlalți. Sunt multe metode de a practica relații deschise. Încearcă să nu fii mai eticx decât ceilalțx.
  7. Întotdeauna presupune că ceilalți au intenții bune, dar evită alte presupuneri Nu presupune lucruri despre alții pe baza felului în care arată sau vorbesc.
  8. Pronume. Dacă ai dubii, întreabă. Dacă faci o greșeală, cere-ți scuze și mergi mai departe, nu e nevoie să faci o dramă.
  9. Identități – Respectă identitățile indivizilor și experiențele lor de viață. Fii atent la posibilele tale privilegii și bias-uri.
  10. Evită stereotipizările și generalizările despre grupuri de oameni, de ex. bărbați, femei, tinerii, persoanele căsătorile, monogamii etc.
  11. Jargon și terminologie – Încearcă să nu presupui că toată lumea îți înțelege terminologia. Dacă nu înțelegi un termen, întreabă.
  12. Content/ trigger warnings – Cand faci un workshop/ sesiune, spune participantxlor despre potențiali triggeri.
  13. Vorbește în numele tău, nu în numele unui grup. Vorbește din experiența ta, de ex. ”Am fost crescut creștin ortodox”
  14. Nu întrerupe. Avem un limbaj al semnelor pentru menținerea respectului în cadrul discuțiilor (se vor explica).
  15. Când întrebi ceva, spune clar ce fel de răspuns dorești. Vrei să afli experiențele celorlalți? Cauți o soluție la o problema? Nu da sfaturi nesolicitate!
  16. Dacă dai feedback cuiva, încearcă să fii blând. Dezacordul e ok, dar fii civilizatx, nu îl ataca pe celălalt. (poți căuta pe google ‘calling in vs. calling out’.)

Ce se întâmplă dacă cineva încalcă regulile?

Alege: Confruntă direct persoana dacă te simți confortabil, SAU adresează-te organizatorilor sau celorlalte persoane desemnate. Organizatorii/ comunitatea își rezervă dreptul să ceară cuiva să plece dacă nu reușesc să respecte regulile.